Nincs engedélyezve a javascript.
Mamikám
Jelenleg nem rendelhető
3 499.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
A minden szempontból különleges regény azok hangját juttatja el hozzánk, akikről ugyan beszél a sajtó, ám a valódi szereplőket igazából soha nem képes megszólaltatni. Ők csupán illusztrációként, a már eldöntött „üzenet” megszemélyesítőjeként bukkannak fel előttünk.
Leírás a könyvről
A regényben megszólaló cigány lány nap mint nap pletykákkal, rágalmakkal és ítéletekkel küzd. Egy olyan faluban, ahol a cigánytól nem fogadnak el semmit, még az általa sütött kenyeret is alig. S bár a történet elbeszélője nem ártatlan, hiszen lopásba keveredett (emiatt két évet tölt intézetben), mégis igyekszik megfelelni a falu közösségének, igyekszik feltűnésmentes, normális életet élni. Ebben nyújt neki nagy segítséget a Mamika, akit a saját anyjánál is jobban szeret, akire felnéz, és aki igazodási pontot jelent az életében.

Az épphogy felnőtt lány sodró, izgalmas, minden ízében otthonos világot tár elénk. A sajátos elbeszélés a lehető legautentikusabban adja vissza ebben a roncsolt nyelvben a mai magyarországi falu mindennapjait. A be- és elfogadás hétköznapjait, az együttélés súrlódásait, a hivatalokkal folytatott örökös küzdelmet. A maga nyerseségében is felragyogó nyelv egyből berántja az olvasót a regény mélyébe, abba a világba, amelyről úgy véljük, már unalomig ismert a híradásokból. Ám viszonyait, erőtereit, mindennapi gondjait és boldogságait, gyötrelmeit és kiútjait alig ismerjük az előítéletek banalitásán túl.

A minden szempontból különleges regény azok hangját juttatja el hozzánk, akikről ugyan beszél a sajtó, ám a valódi szereplőket igazából soha nem képes megszólaltatni. Ők csupán illusztrációként, a már eldöntött „üzenet” megszemélyesítőjeként bukkannak fel előttünk.
Adatok
Raktári kód:
801634
EAN:
9789635045150
Megjelenés:
2021.08.26.
Kötésmód:
ragasztott kötött védőborítóval
Oldalszám:
200
Méret [mm]:
124 x 183 x 20
Tömeg [g]:
290
Hozzászólások
Mónika Baráth
Mónika Baráth
2022. február 21. 9:40
Válaszolok
Egy igen szegény réteget, a mélyszegénységben élő falusi kisebbség életét mutatja be az író, akiknek kitörési lehetőségük sincsen.
Nem egy könnyű olvasmány ez a rövidke kis regény.
Egyrészt a nyelvezete, mely hamisítatlan cigány nyelv, de hát nem is lehet másképp bemutatni a cigányság valódi életét.
Másrészt sok benne a szomorúság, a szenvedés, a vágyakozás egy jobb életre, ami sosem jön el.
A történetet Mamikáról egy cigány lány meséli el. A mű nemcsak Mamikáról szól, hanem a mesélő saját életéről is, sőt a közösségről is, ahova tartozik. A cigányokról, azok kapcsolatairól. A regényben végig jelen van a kitaszítottság, az el nem fogadás, a megbélyegzettség érzése.
Úgy tudom a regény fikció, de a bemutatott hétköznapok, az előítéletek igen életszerűvé teszik az olvasottakat.
"...én akkó tényleg nagyon éreztem, hogy cigán vagyok, hogy ríttam ott rá a konyhakőre a Mamikáná, hogy mé vagyunk mi cigánok. Hogy hiába akarunk, mi nem tudunk mások lennyi, csak cigánok.”
 

Ismerje meg a szerzőt

Háy János
Háy János
Háy János (1960) író, költő, a mai magyar irodalom megkerülhetetlen alakja. Főiskolás kora óta jelennek meg írásai; a közönségsikert A bogyósgyümölcskertész fia (2003) hozta meg számára. Minden műfajban tevékeny – 16 prózakötet, 8 verseskötet és számtalan díjnyertes dráma szerzője –, és merészen kísérletezik a köztük lehetséges átjárásokkal. 2019-ben megjelent Kik vagytok ti? című műfajteremtő kötete elnyerte a Budai-díjat, melyet az oktatást, nevelést legjobban segítő könyvért ítélnek oda. Drámáit minden évadban országszerte játsszák.