Nincs engedélyezve a javascript.
Hangyaboly
Jelenleg nem rendelhető
2 499.-
Árakkal kapcsolatos információk:

Eredeti ár: kedvezmény nélküli, javasolt könyvesbolti ár
Online ár: az internetes rendelésekre érvényes ár
Előrendelői ár: a megjelenéshez kapcsolódó, előrendelőknek járó kedvezményes ár
Korábbi ár: az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb ára ezen a weboldalon
Aktuális ár: a vásárláskor fizetendő ár
Tervezett ár: előkészületben lévő termék tervezett könyvesbolti ára, tájékoztató jellegű, nem minősül ajánlattételnek
A Hangyaboly zárdavilága elég pontosan mutatja azt a furcsa zártságot, amiben az apácák, az oktatók és persze a tanulók élnek, a különböző viszonyhálók rétegeit: legfelül a szervezeti háló, alatta a hatalmi szövevény, s legalul az érzelmi ingovány - Háy János így látja a művet 2018-ban.
Leírás a könyvről
A Hangyaboly zárdavilága elég pontosan mutatja azt a furcsa zártságot, amiben az apácák, az oktatók és persze a tanulók élnek, a különböző viszonyhálók rétegeit: legfelül a szervezeti háló, alatta a hatalmi szövevény, s legalul az érzelmi ingovány - Háy János így látja a művet 2018-ban. "Ez már nem irodalom, hanem - nevezzük nevén - pornographia" - írta a Budapesti Szemle száz évvel korábban.
Kaffka Margit (1880-1918) jól ismerte a zárdai létet, maga is ott nevelkedett, majd tanított is a miskolci irgalmas Nővéreknél. Remekül láttatja a profán és olykor buja, valamint a puritán és szent (néhol szenteskedő) közeg közötti ellentétet, részletgazdagon, itt-ott túlírva, iróniával és távolságtartással érzékeltetve véleményét. Radnóti Miklós szerint a könyv Kaffka "antiklerikális kritikája", és egyben "a zárdai nevelés elleni nagyméretű vádirat". A szöveg a Nyugat című folyóiratban jelent meg 1917 elején folytatásokban. Az olvasó egy kortalan, lebegő nyelven megírt, a női szerepvállalásokat és a megélt vagy megélhető nőiség sokszínűségét precízen bemutató művet tart a kezében.
Adatok
Raktári kód:
803385
EAN:
9789635047871
Megjelenés:
2024.02.28.
Kötésmód:
ragasztott kartonált (puha)
Oldalszám:
240
Méret [mm]:
110 x 180 x 15
Tömeg [g]:
140
Hozzászólások
 

Ismerje meg a szerzőt

Kaffka Margit
Kaffka Margit
Kaffka Margit (1880–1918) barátságban állt Kosztolányival, Babitscsal és Ady Endrével, akinek gyakran panaszkodott mérhetetlen túlterheltségéről: „Bandika, mennyiért lennél helyettem asszony?” Ady ízléstelen mondata emlékezetes: „nem szeretem az írónőket, de Maga annyira író, hogy már nem is nézem magát nőnek.” Elvált, szerelemre vágyott, újraházasodott (34 évesen megy hozzá Balázs Béla 24 éves öccséhez, elújságolva, hogy lelki örömök mellett végre rátalált a testiekre is).